Sydney Terrace

Taking a Victorian era two storey terrace, which had been through an earlier transformation, JPR Architects have articulated a response to a brief which required openness, light, and spatial connectivity with increased living and sleeping areas. Outdoor entertainment zones extend out, providing interactive courtyard and terrace zones for additional entertainment areas on two levels, resulting in a dynamic spatial continuity which extends horizontally and vertically between internal zones.

Babette Hayes Design was brought in by the architects to meet with the family and support them in achieving their specific individual and collective outcomes. The owners were open to a lighter, more contemporary approach embracing an eclectic mix of components for the stone and tile finishes, timber veneers, the internal colour palette, furnishings and fabrics and furniture — including the reframing of the art works to suit the new colour and textural palette. Their daughters, both students, were involved in the decision making process and were given carte blanche to express their personalities for their own individual spaces.

Our concern as always was to enhance the family's experience of their home and to be respectful of the architectural language established by Dennis Rabinowitz at JPRA. The resulting house is very much an expression of the family, a home to relax in and to be enjoyed by all.

Architect: JPR Architects 02 9366 1133
Photography: Rodney Weidland